Наукове обґрунтування і розробка еколого-санітарного паспорту ферми великої рогатої худоби
19

Еколого-гігієнічна оцінка благоустрою території ферми не відповідає нормам. На фермі не має ветеринарно-санітарного пропускника, а є тільки безбар’єрна дезинфекція взуття. Потрібно побудувати санпропускник для дезинфекції коліс в’їзджаючого на ферму транспорту, щоб уникнути розповсюдженню інфекцій.

На фермі відсутня ливнева каналізація, особливо на вигульному майданчик, де відсутнє тверде покриття. Це потрібно для того, щоб під час дощів худоба не стояла вводі.

Потрібно провести насадження дерев по периметру окремих секторів, що покращує мікроклімат на території тваринницької ферми. Але дороги на території ферми мають тверде покриття, хоча місцями вже потребують ремонтних робіт. Такі дороги забезпечують вільне пересування транспорту для різних господарських цілей.

Тваринницька ферма огороджена, але ця огорожа вже в поганому стані, потребує ремонту (місцями відсутні штахети або вони поламані). А це в свою чергу дозволяє проникненню на територію ферми собак і котів, які можуть бути збудниками різних інфекцій.

Зелені насадження навколо території ферми захищають її від сильних вітрів і заносу снігом.

Розглядаючи еколого-санітарне виробництво продукції тваринництва, ми бачимо, що в цьому питанні є ще недоліки. Тварини утримуються не за технологією “все зайнято – все вільно”, а ця технологія має багато переваг над всім іншими, так як це дозволяє провести ремонт приміщення, дезинфекцію та інші заходи.

Завезені в господарство тварини не карантуються, а це може призвести, до того, що на ферму потраплять хвороби з інших ферм.

Дезинфекцій в господарстві проводять два рази на рік: весною і восени. Для дезинфекції в приміщеннях використовують 3% розчин їдкого натрію.

На фермі з гризунами борються хімічним методом, використовуючи при цьому отруєні кресідом комбікорм і макуху.