Проектно-оціночний розрахунок привода електродвигуна
9

 

 

 

                                     Конструкторська частина роботи

 

Фланцеві  муфти.  ГОСТ 2061(рис. 4) є основним видом глухих (нерозчіпних) муфт, які забезпечують високоточне, жорстке і міцне з’єднання валів діаметром від 12 до 220 мм; здатні передавати обертові моменти від 8 до 40 кНм, зручні при монтажі та демонтажі; добре балансуються, допускають ударне навантаження.

 

 

Рис. 4. Фланцева муфта

 

                                 

На кінці з’єднувальних валів насаджують напівмуфти – ліву та праву з фланцями, які слугують прогоничами (болтами). Прогоничі встановлюють з люфтом (рис. 4 варіант І ), або без люфта (з невеликим натягом ) – ІІ варіант . В цьому разі муфта компактніша.

Фланцеві муфти можуть застосовуватися при частоті обертання  (17-67) об/с (нижня границя для великих  діаметрів до 500 мм, верхня – для малих).

Напівмуфти виготовляють з чавуну (СЧ28 або СЧ32) і сталі (40 або 35Л), а прогоничі – з високоміцної сталі (40, 45, 40Х, 45Х тощо).

Колова швидкість по зовнішньому діаметру чавунної муфти не може перевищувати 35 м/с, а при коловій швидкості в межах (35-70) м/с слід використовувати лише сталеві муфти.

Фланцеві муфти, як правило, використовують без захистного обода, як показано на рисунку

(варіант ІІ), орієнтуючись на нерухомі захистні засоби, необхідні для муфт за чинними нормами безпечної експлуатації. Фланцеві муфти з ободом (рис. 4, варіант І ) використовують як гальмівні барабани або шківи.

Ці муфти мають просту конструкцію та малі габарити . У цьому їх перевага.

Недолік таких муфт полягає у необхідності точної перпендикулярності торцевих поверхонь напівмуфт до співвісі обертання валів. Вони не компенсують похибок взаємного розміщення валів, що вимагає високої точності їх центрування.