Поняття, цілі і функції науки
15

-      фантастичність наслідків з теорії;

-      відсутність або суперечливість експериментальних підтверджень (наприклад, через недостатню технологічну оснащеність);

-      відсутність інформації або знань, необхідних для розуміння;

-      конформізм.

Але якщо автор теорії передбачає потенційну можливість її незалежної перевірки, те це не може називатися лженаукою, який би не був "ступінь бредовості" (по Нільсу Борі) цієї теорії. Деякі з таких теорій можуть стати "протонауками", породивши нові напрямки досліджень і нова мова опису дійсності.

З іншого боку, "ступінь бредовості" теорії або її "невизнаність" ще не є достатньою ознакою її новизни і науковості, хоча багато псевдовчені схильні апелювати до цього.

 

7. Структура і класифікація науки

 

 

 

 

Наукове знання поділяють на два рівні, а саме: рівень емпіричного знання та рівень теоретичного знання.

Для знань, отриманих на емпіричному рівні, характерне те, що вони є результатом безпосереднього контакту з живою реальністю при спостереженні або експерименті. На цьому рівні ми одержуємо знання про означені події, виявляємо властивості інтересуючих нас об'єктів або процесів, фіксуємо відношення і, нарешті, встановлюємо емпіричні закономірності.

Над емпіричним рівнем науки завжди надбудовується теоретичний рівень. Теорія, що представляє цей рівень, будується з явною спрямованістю на пояснення об'єктивної реальності (головна задача теорії полягає в тому, щоб описати, систематизувати і пояснити всю множину даних емпіричного рівня). Проте теорія будується таким чином, що вона описує безпосередньо не навколишню дійсність, а ідеальні об'єкти.