Космічні проекти співпраці провідних країн світу
19

Для відпрацювання нових технологій балістико-навігаційного забезпечення на КА "Січ-1М" встановлена апаратура супутникової навігації (АСН) та куткові світловідбивачі.

Український мікросупутник створений на замовлення Національного космічного агентства України для вирішення окремих задач дистанційного зондування Землі. Висота польоту - близько 670 км, маса - 66 кг. Під час роботи мікросупутника передбачається відпрацьовування технології планування проведення спостережень у реальному масштабі часу. Супутник укомплектований апаратурою української розробки.

Вперше для проведення льотно-конструкторських випробувань будуть задіяні Система контролю та аналізу космічної обстановки та Система космічного навігаційно-часового забезпечення України.

В інтересах вдосконалення балістико-навігаційного забезпечення модернізовані елементи наземного комплексу управління КА "Січ-1М" (РТС "Калина", КОС "Сажень"), а наземний комплекс управління мікросупутника утворений на принципово новій основі.

Наукове обладнання КА "Січ-1М", створене спільними зусиллями вчених та інженерів з Великобританії, Франції, Росії та України, складається з інструментів для реєстрації електричного струму в космічній плазмі, статистичного дослідження проявів сейсмогенних ефектів в іоносфері та їх селекції на тлі іоносферних збурень геліофізичної походження.

Відповідно до науково-прикладної програми космічної системи "Січ-1М" та у координації з програмою експериментів на французькому супутнику ДЕМЕТЕР буде використовуватись спеціальна наукова апаратура комплексу "Варіант".

Проект „Варіант” є першим міжнародним космічним експериментом, що проводиться при широкій міжнародній кооперації під науковим керівництвом України (головна установа - Львівський центр Інституту космічних досліджень НАНУ-НКАУ).