Космічні проекти співпраці провідних країн світу
27

Розвиток космічної діяльності на рубежі двох століть характеризується новими тенденціями, які суттєвим чином впливають на розвиток провідних космічних держав світу, а саме: опанування проривними технологіями; комерціалізація космічної діяльності; глобалізація космічних технологій та ринків послуг; принциповий перерозподіл ринків праці і коопераційних зв'язків.

Тенденції світового ринку визначають нову реальність, яка стає важливою складовою частиною розвитку космічної діяльності і яку неможливо ігнорувати: необхідним фактором успіху є міжнародне партнерство і спільні програми.

Успішна робота українських конструкторів і виробничників в реалізації проектів "Морський старт", "Дніпро", космічних станцій "Мир", Міжнародної космічної станції тощо є реальною підставою для поширення взаємовигідного співробітництва. Набули реального змісту з виконанням взаємовигідних проектів стосунки з США, Китаєм, Росією та іншими країнами. Щорічний обсяг цих робіт перевищує 100 млн.доларів.

Сучасні напрями космічної діяльності, які склалися, зберігатимуться, але шляхи технічної реалізації поряд із традиційними будуть використовувати новітні досягнення науки і техніки, базуючись на нових прогресивних рішеннях, таких як: створення економічно високоефективних засобів виведення та міжорбітального транспортування; оптимальне поєднання модульної конструкції космічних апаратів з їх універсалізацією та уніфікацією; здешевлення вартості проектних розробок, виведення та експлуатації шляхом створення малих космічних апаратів на основі мікромініатюризації бортових засобів радіоелектроніки, лічильних машин і обладнання; роботизація космічних технологій шляхом розробки систем штучного інтелекта.

НКАУ не ставить завдання охопити всі напрями космічної діяльності, що є характерним для великих країн, а вибрати найбільш знакові напрями і проекти, які відтворюють не тільки проривні технології, але й утримують країну на рівні ведучих космічних держав світу. Крім того, передбачається не тільки врахування світових тенденцій глобалізації космічних технологій та комерціалізації космічної діяльності, але й створення необхідних умов для використання космічних технологій в інших галузях економіки держави.