Зовнішньоекономічні зв’язки України та країн ЄС (Європейського союзу)
33

2.3. Регулювання зовнішньоекономічних зв’язків України з ЄС

 

 

 

Найвищої оцінки й уваги заслуговує допомога з боку  ЄС у формі різних програм, найбільш значимими з який  є ТАСІС. Субсидії направляються, насамперед, для надання технічної допомоги, передачі ноу-хау, консультацій, що йдуть на підготовку  кадрів у керуванні, бізнесі, енергетику, транспортній і фінансовій службі.

У липні 1999 р. Комісія передала в Європарламент доповідь про проміжні  підсумки реалізації програми ТАСІС. Це перше повномасштабне  дослідження подібного роду за весь період існування ТАСІС, тобто з 1991 р.  по дійсний час. Основна мета доповіді - інформувати Європейський  Парламент і держави-члени про ефективність програми, різних її  механізмах і впливі на хід реформ у країнах партнерах. [22]

   Форма технічного сприяння програми ТАСИС була і є єдино  розумною і реальною формою надання підтримки новим державам. Одним з   напрямків програми стали так називані «проекти СОТ»,  покликані сприяти інтеграції нових незалежних держав у  світову економічну систему. Вплив ТАСІС на процес прийняття рішень в Україні  був особливо відчутний на початковому етапі реалізації програми, а  в  останні роки він знизився.

   Програма ТАСІС сприяла  росту «національних кадрів», тобто розвитку в країнах-партнерах навичок і  досвіду в області консалтингової діяльності і передачі ноу-хау. Одне з правил ТАСІС, відповідно до якого  лише до 15 % фінансування направляються на устаткування. Що  недостатньо в багатьох випадках, оскільки регіональна інфраструктура не  розвинута і вимагає великих технічних потужностей. Програмою передбачається створення системи нафто- і газопроводів,  що зв'язувала б між собою країни колишнього Союзу і держави  Західної Європи.