Планування виробничих витрат собівартості продукції тваринництва
11

Після вирощування та відгодівлі господарство реалізує тварин на м’ясо.

З метою планування та обліку тварин поділяють на дві групи:

- робоча і продуктивна худоба;

- тварини на вирощуванні та відгодівлі.

Робоча і продуктивна худоба  належить до необоротних активів і включає поголів’я корів, бугаїв, основне стадо свиней. А тварини на вирощуванні та відгодівлі  належать до оборотних активів і включає молодняк тварин, тварин на вирощуванні та відгодівлі.

Тварини на вирощуванні та відгодівлі - це особливий вид оборотних засобів. З одного боку, це матеріальні цінності, які надійшли з виробництва як готова продукція або куплені на стороні. З іншого - особливий вид засобів - живі організми, які знаходяться весь час у незавершеному виробництві. Йде безперервний виробничий процес, в якому готова продукція постійно змінює свій обсяг і вартість. Одержаний молодняк тварин потрібно постійно годувати і навіть тоді, коли тварини уже відгодовані. Таким чином тварини являють собою особливий вид готової продукції, яку не можна виділити із виробничого процесу як закінчений цикл, або взяти частину продукції меншу ніж одна голова тварин. Ця продукція перебуває у процесі виробництва аж до вибуття з господарства. До складу тварин на вирощуванні та відгодівлі включають поголів’я, вирощене у власному господарстві та придбане на стороні.

Облік процесу виробництва в тваринництві  дає змогу нагромаджувати і систематизувати витрати на вирощування та відгодівлю тварин, стежити за збільшенням їх живої маси,  вести облік наявного поголів’я, його живої маси, вартості на початок звітного періоду, а також змін цих показників за звітний період.

Витрати на утримання тварин обох груп  в бухгалтерському обліку відображають у складі виробництва за субрахунком 232 „Тваринництво”.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 „Запаси” молодняк тварин і тварини на відгодівлі відносять до запасів тому, що вони відповідають визначенню запасів як активів, що утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності і перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва.