Планування виробничих витрат собівартості продукції тваринництва
13

РОЗДІЛ 2. Планування виробничих витрат продукції тваринництва

2.1. Калькулювання собівартості продукції тваринництва

 

 

Калькулювання собівартості тваринницької продукції є  частиною внутрішньогосподарського (управлінського) обліку підприємства. Воно дає можливість  керівникам приймати  рішення при здійсненні господарської діяльності пов'язаної  із ціноутворенням.

Основними документами, що регламентують порядок формування виробничої собівартості та собівартості реалізованої  тваринницької продукції для всіх підприємств незалежно від їх організаційно-правових форм та форм власності, у тому числі тих, що перейшли на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, є П(С)БО 16 «Витрати», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 р. № 318, зі змінами та доповненнями  та розроблені на його підставі галузеві методичні рекомендації щодо формування собівартості продукції (робіт, послуг).

Пункт 11 П(С)БО 16 «Витрати» передбачає формування двох видів собівартості:

1) виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), що включає:  прямі матеріальні витрати;  прямі витрати на оплату праці;  інші прямі витрати;  змінні загальновиробничі витрати і постійні розподілені загальновиробничі витрати;

2) собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг), що складається з:  виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), реалізованої протягом звітного періоду;  нерозподілених постійних загальновиробничих витрат;  наднормативних виробничих витрат.

Собівартості реалізованої  тваринницької продукції включає не лише власне виробничу собівартість виробленої сільськогосподарським підприємством продукції та реалізованої протягом звітного періоду, а й інші визначені витрати.