Планування виробничих витрат собівартості продукції тваринництва
17

- використання технологічного обладнання;

- застосування ресурсозберігаючої технології, що забезпечує економію матеріалів та енергії, вивільнення робітників;

- чіткого дотримання технологічної дисципліни, що призводить до скорочення втрат;

- збалансованої експлуатації виробничих потужностей, що призводить до скорочення вартості основних засобів;

- розробки оптимальної стратегії розвитку тваринництва як галузі, що забезпечує раціональний рівень виробничих  витрат.

Кожний напрям зниження  виробничих витрат продукції тваринництва передбачає ряд заходів, які в сукупності складають конкретні плани.

В  будь-якому сільгосппідприємстві є резерви для збільшення виходу продукції тваринництва, це підвищення продуктивності основного стада великої рогатої худоби. Підвищення продуктивності птиці відбувається на основі інтенсифікації сільського господарства, яка в свою чергу є важливою умовою зниження собівартості продукції.

Економічна ситуація на  підприємствах, які займаються виробництвом продукції тваринництва, вимагає від них своєчасного прийняття ефективних управлінських рішень. Зробити це неможливо без достовірної, належним чином обробленої та підготовленої для управління інформації про фінансово - господарську діяльність підприємства. Інструментом для одержання такої інформації виступає планування собівартості продукції, де основним моментом має бути зниження виробничих витрат.

Калькулювання собівартості тваринницької продукції надає керівництву підприємства оперативну, достовірну та об’єктивну інформацію про майбутні витрати.

При автоматизації обліку на підприємствах підвищується ефективність і прискорюється процес обробки даних, що  надає  можливість оперативно  приймати  рішення по зниженню тих чи інших витрат. Тому досить часто доцільно впроваджувати автоматизовану систему обліку не з метою отримання глобального результату, а для того, щоб вирішити ряд локальних проблем.