Планування виробничих витрат собівартості продукції тваринництва
7

основних засобів; Інші витрати; Непродуктивні витрати(в обліку); Загальновиробничі витрати.

До статті "Витрати на оплату праці" включається основна і додаткова оплата праці працівників, безпосередньо зайнятих у виробництвом тваринницької продукції.

За статтею "Паливо і мастильні матеріали" відображають комплексну ціну палива, до якої входять його вартість на виконання технологічних операцій, а також вартість мастил тощо.

До статті "Добрива" включаються витрати на внесе­ні у ґрунт під сільськогосподарські культури органічні (гній, торф, компост, сидеральні добрива тощо), мінеральні, бактеріальні, інші добрива та мікродобрива.

До статті "Засоби захисту  тварин" вклю­чаються вартість  хімічних і біологічних за­собів, використаних для боротьби з  хворобами сільськогосподарських рослин, а також біопрепаратів та дезінфікуючих засобів, які застосовуються у тваринництві.

У статті "Корми" відображаються вартість кормів власного виробництва та придбаних, витрати на їх внутріш­ньогосподарське переміщення з поля на постійне місце зберігання. На цю статтю відносяться також витрати на приготування кормів у кормоцехах і кормокухнях. Ці суми списуються безпосередньо на відповідні види і групи тварин прямо або розподіляються між ними пропорційно До маси кормів, використаних для відгодівлі. Частина ви­трат на утримання кормоцехів відноситься на вартість кормів, переданих на склад для зберігання.    Витрати з транспортування кормів із місць постійного зберігання до кормоцехів (кормокухонь) або безпосередньо на ферму відносяться на відповідні статті витрат (пальне і мастильні матеріали, оплата праці тощо). У допоміжних виробництвах на цю статтю списуються корми, використані на годівлю дорослої робочої худоби.

У статті "Роботи та послуги" відображаються витрати на роботи та послуги власних допоміжних виробництв, які забезпечують виробничі потреби, та вартість послуг виробничого характеру, наданих сторонніми під­приємствами, включаючи плату за воду  та інші послуги.До складу цієї статті включають вартість послуг власно­го та залученого автомобільного, тракторного та гужово­го транспорту