Чистий економічний добробут. Вплив заощаджень на формування попиту і рівноваги економічної системи
3

1. Чистий економічний добробут

 

 

Чистий економічний добробут (ЧЕД) — один з показників соціально-економічного розвитку країни; на відміну від ВВП чистий економічний добробут намагається врахувати всі фактори, що впливають на суспільний добробут (чисте повітря, дозвілля тощо).

Чистий економічний добробут є мірою обсягу національного виробництва, показник добробуту народу. ВНП не досить точний показник економічного добробуту, оскільки, по-перше, не враховує ряд головних елементів добробуту (наприклад, дозвілля), а по-друге, містить елементи, які безпосередньо не позначаються на індивідуальному добробуті (оборонні видатки та ін.).

Крім того, ВНП не враховує шкідливі зовнішні обставини, наприклад, забруднення навколишнього середовища тощо. ЧЕД (чистий економічний добробут) намагається врахувати всі фактори, що безпосередньо впливають на добробут людей.

Валовий внутрішній продукт (як і валовий національний продукт) є головним показником не тільки системи національних рахунків, а й добробуту суспільства. Розглянувши цей показник, можна говорити про правильність такої оцінки ВВП.

Валовий внутрішній продукт дає можливість визначити в грошовому вираженні обсяг річного виробництва країни, а також відображає і загальну суму доходів виробників товарів і послуг, і загальну суму витрат на їхню оплату. Водночас вважається, що хоча ВВП надушу населення і характеризує середні доходи і витрати абстрактного жителя країни, проте не може бути мірилом його добробуту, а отже, і мірилом реального економічного добробуту нації.

ВВП як мірило економічного добробуту суспільства має недоліки, які практично унеможливлюють виконання цієї ролі. Йдеться, зокрема, про такі його недоліки.