Мікроекономіка (блага, функція попиту, корисність, монополістична конкуренція, виробнича функція)
5

Ступінь корисності залежить від наявної кількості певного блага (запасу) та від інтенсивності потреби в ньому. У межах звичної норми споживання (досягнутого рівня інтенсивності) збільшення кількості споживання спричиняє зростання загальної корисності і зниження граничної корисності.

За вивчення частинної варіації факторів використовують поняття «загальний продукт», «середній продукт» і «граничний продукт».

Загальний (сукупний) продукт (Тotal Рroduct, ТР) - це максимально можливий випуск продукції у разі використання певної кількості змінного фактора і заданого обсягу постійних факторів. Зауважимо, що ТР - лише інше позначення випуску Q.

Середній продукт (Аverage Рroduct, AP) - це обсяг сукупного продукту в розрахунку на одиницю певного фактора виробництва:

AP = TP/x

Він може бути розрахований як для змінного, так і для постійного фактора. Наприклад, формула для розрахунку середнього продукту праці має такий вигляд:

APL=TP/L

Середній продукт праці (АРL) фактично характеризує продуктивність праці, а середній продукт капіталу (АРK) - продуктивність капіталу (капіталовіддачу, фондовіддачу).

Граничний продукт (Мarginal Рroduct, MP) — це приріст загального продукту (ΔТР), отриманий у разі використання додаткової одиниці витрат змінного фактора (Δх):

MP=∆TP/∆x

Відповідно граничний продукт праці (MPL) розраховують за формулою:

MPL=∆TP/∆L

А граничний продукт капіталу (у тому разі, коли капітал є змінним фактором) за формулою:

MPk=∆TP/∆K