Світовий ринок цінних паперів
21

[ 19,c.56].

Менеджери гарантійного синдикату звичайно продають інституціональним покупцям новий випуск акцій великими партіями. Інвестиційний банк може і сам придбати весь пакет цінних паперів. Продаж акцій означає надходження коштів у фонд компанії-емітента. Після продажу акції вже належать особі або компанії, котра їх купила. Акції можуть бути безліч разів перепродані. В майбутньому інвестор буде мати справу з брокером і фондовою біржею[19,c.84].

Інвестиційна банківська діяльність включає в себе гарантування і розміщення нових випусків цінних паперів, консультування клієнтів з приводу їх емітування. Інвестиційний банк консультує інші компанії з питань залучення додаткового капіталу, організовує поглинання і злиття, розміщує нові випуски акцій чи облігацій. Дуже престижно і вигідно для інвестиційних банків брати участь в злиттях і поглинаннях. Тільки на консультаціях по злиттю фармацевтичних компаній Glaxo Wellcome: Smithkline інвестиційні фірми Beecham Morgan Stanley і Lasard Brothers у 1997 році заробили більше 650 млн. доларів.

Для світового фондового ринку характерна гостра конкурентна боротьба за контроль над ним. Інвестиційні банки конкурують за престижних і великих клієнтів. Наприклад, фірма Morgan Stanley, щоб залучити клієнтів, перша запропонувала модель злиття і поглинання, які фінансуються за рахунок випуску нових акцій чи облігацій [16,c.46].

Серед інвестиційних компаній найбільш відомими є американські фірми Merill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley, J.P. Morgan. Створення у 1998 році потужної фінансової групи Citigroup в результаті злиття найбільшого банка США Citicorp і універсальної фінансової компанії Travelers Group означає, що на світовому фінансовому ринку з’явився гігант з активами в 700 млрд. дол. по комплексному фінансовому обслуговуванню більше 100 млн. інституціональних і приватних клієнтів в 100 країнах світу. Американський інвестиційний банк Morgan Stanley поглинув брокерську компанію Dean Wittez, Discover (США), а найбільша інвестиційна і брокерська компанія Merill Lynch вирішила злитися з британською корпорацією Mercuri Asset Management, яка займається глобальним управлінням активами пенсійних фондів. Клієнтами МАМ є п’ять найбільших в світі пенсійних фондів, 25 великих японських корпоративних пенсійних фондів, 900 британських пенсійних фондів. Мета злиття –збільшення масштабів діяльності Merill Lynch в сфері управління фондами. В результаті злиття вона стає найбільшою в цій сфері й управляє активами в 450 млрд. доларів.