Світовий ринок цінних паперів
31

В світовій практиці склались певні закономірності. Якщо економіка знаходиться на піднесенні і ринок цінних паперів працює без перебоїв, то слід вкласти гроші приблизно 75% в акції, 20% - в облігації і 5% - в готівку. Якщо фондовий ринок знаходиться в стадії спаду, то 30% - в акції, 40% - короткострокові казначейські векселі чи державні облігації й 30% - в готівку, щоб в майбутньому використати сприятливі умови. Більше всього наведеним вище критеріям відповідають “блакитні фішки”, тобто акції, які випущені відомими компаніями, що відрізняються стабільністю в отримані прибутку і виплаті дивідендів [18,c.56].

Серед промислових компаній слід виділити найбільш динамічні. За темпами зростання обсягу продажу в останні роки лідерами є фірми, які визначають науково-технічний прогрес. Насамперед, їх діяльність пов’язана з комп’ютерними технологіями, електронікою, аерокосмосом і фармацевтикою. Найбільш висока норма прибутку у компаній наукомістких галузей: Compaq Computer, Intel. Саме ці фірми показують найбільш високі темпи зростання. Наприклад, за останні 5 років обсяг продаж компанії Compaq Computer збільшився більше, ніж в 5 разів. Компанія Intel менше, ніж за рік будує один завод, вартістю більше 2 млрд. доларів. Microsoft домоглась монопольного становища на ринку програмного забезпечення комп’ютерів. Країна, яка має такі фірми, може претендувати на лідируюче положення в світі.

За ринковою вартістю найбільш дорогими є нафтові, електротехнічні та телекомунікаційні компанії. Однак лідерами зростання за ринковою вартістю є General Electric, Microsoft, Exxon, Intel, Toyota Motor, Royal Dutch, IBM. Треба мати на увазі, що ринкова вартість безпосередньо пов’язана з прибутковістю.

Існує безпосередній зв’язок між зростанням прибутку компаній та їх ринковою вартістю.