Світовий ринок транспортних послуг
45

471 км, максимальна швидкість руху 300 км/год., час руху поїзда без зупинок з початкового пункту до кінцевого2 год. 15 хв., час руху з трьома зупинками 2 год. 40 хв., довжина поїзда 200,19 м, ширина колії 1435 мм, крок укладки моноблочних шпал 60 см, ширина міжколійного простору4,3 м, ширина основної поверхні земляного полотна12,713,3 м, кількість мостових переходівЗІ, кількість переходів над колією161, кількість переходів під колією 101, кількість тунелів 17 (найдовший 2540 м). Споживання енергії тут в 6 разів менше, ніж в авіації, і в 3 рази менше, ніж на автотранспорті. Локомотиви виготовлені німецьким концерном “Сіменс”, а вагони французькою фірмою “Альстом”.

На новозбудованому вокзалі Санта Хуста в Севільї є 7 посадочних платформ дев'ятиметрової ширини з ескалаторами і сходами, що з'єднані з вестибюлем площею 3000 м. У вокзальному комплексі розміщені кафе, ресторани, кіоски, магазини, на прилеглих територіяхстоянки для автомобілів, обслуговування яких входить до вартості квитка. У поїзді посадочні місця обладнані радіонавушниками, через які транслюється 4 радіопрограми, над проходами розміщені кольорові телевізори [ 17,c.80].

У ранкових поїздах подаються сніданки, в денних обіди, у вечірніх вечері; у вагонах можна придбати напої, газети, журнали. При відмові від поїздки за 5 хв. до відправки втрачається 15 % вартості квитка, заміна квитка на інший поїзд в межах дня здійснюється безплатно, при запізненні поїзда з вини компанії більше, ніж на 5 хв., пасажирам компенсується повна вартість квитка. І все це при повному дотриманні норм і правил збереження навколишнього середовища, екології, техніки безпеки тощо.

Залізничний транспорт є найрозвинутішим в Україні (див. табл.), за загальною довжиною колії він посідає четверте місце у світі (після США, Росії та Канади). За вантажооборотом він виконує основні обсяги перевезень 4050 % (навіть у рік найбільшого спаду 1997 р. понад 40 %), а за пасажирооборотом є незаперечним лідером на нього припадає 5070 % від загального обсягу перевезень. При великій розгалуженості колійної мережі, більша половина якої колійна мережа підприємств і організацій, значний відсоток становлять електрифіковані ділянки (близько 40 %), дво- і багатоколійні дільниці (майже третина загальної довжини). Поряд з тим, залізничний транспорт має високу частку зношеності основних фондів (з деяких їх головних видів80 90 %), переважна частина колій змонтована на дерев'яних шпалах, з яких 1517 % непридатні до дальшого використання.