Світовий ринок транспортних послуг
51

Висновки та пропозиції

 

 

 

У курсовій роботі досліджено теоретичні основи світового ринку транспортних послуг та завдання щодо вдосконалення механізмів розвитку ринку транспортних послуг в Україні та запропоновано концептуальні підходи щодо його включення у світовий ринок транспортних послуг. Для цього досліджені сучасні тенденції розвитку світового ринку транспортних послуг як однієї з основних форм сучасних міжнародних економічних відносин та охарактеризовано тенденції та перспективи розвитку сфери транспортних послуг в умовах глобалізації економіки. Основні дослідження дозволили зробити наступні висновки.

1. Сучасний розвиток світового ринку транспортних послуг пов’язаний із посиленням процесів глобалізації та інтеграції у світовій економіці.

2. В умовах глобалізації економіки світовий ринок транспортних послуг розвивається більш динамічно, ніж інші сегменти світового ринку, що пов’язано з прискореним ростом сфери транспортних послуг у більшості країн світу, а також процесами лібералізації, розширенням відкритості національних економік, зростанням інтенсивності потоків інвестицій.

3. Сектор транспортних послуг набув динамічного розвитку в економіці багатьох країн світу. Очікується, що в найближчому майбутньому вплив сектору транспортних послуг на розвиток економічних процесів в глобальному світі посилиться.

4. Найбільшого розвитку набув сектор транспортних послуг – 73,0% у загальній структурі вітчизняного експорту послуг.

5. Розвиток сфери транспортних послуг в Україні потребує активізації залучення в цю сферу інвестицій, в т.ч. іноземних. Залучення іноземного капіталу в українську економіку буде сприяти надходженню не тільки необхідних фінансових ресурсів, але й передових, технічно ефективних методів реалізації послуг, що сприятиме підвищенню їх якості й доступності, культури обслуговування та в кінцевому рахунку – підвищить конкурентоспроможність вітчизняних виробників послуг та значно зміцнить позиції України в міжнародному обміні послугами.