Організація та методика економічного аналізу операцій з товарами (на прикладі підприємства)
33

Товарообіг

За видами продажу

роздрібний

оптовий

За організаційними формами

стаціонарні мережі

пересувної торгівлі

за зразками каталогами

за попередніми замовленнями

За формами обслуговування

традиційний спосіб

самообслуговування

торгівля поштою

За формою оплати

за готівковий розрахунок

за кредитними картками і розрахунковими чеками

за безготівковим розрахунком

продаж у кредит

 

Рис. 2.3. Класифікація товарообороту Норинського ССТ

Аналіз товарообігу дає змогу виявити резерви його зростання (зниження0, визначити шляхи підвищення збалансованості його показників для більш повного задоволення попиту населення, поліпшення фінансового стану торговельних підрозділів і підприємства в цілому.

Аналіз товарообороту за структурою дозволяє вивчити життєвий цикл товару та визначити стадію, на якій він знаходиться, застосувати заходи щодо зниження витрат, пов’язаних зі спадом реалізації окремих асортиментних груп, і розробити пропозиції щодо формування асортиментного портфелю (таблиця 2.5).

Проведемо вивчення внутрішньо групової асортиментної структури за даними річної інвентаризації та первинної документації Норинського ССТ.

Проаналізувавши структуру товарообігу Норинського ССТ, можна зробити висновок, що в цілому спостерігається позитивна тенденція змін в обсязі товарообігу. Протягом двох років цей показник зріз на 75 тис. грн., що склало 2,45%. У структурі товарообігу переважають продовольчі товари, обсяги реалізації яких складають близько 65% товарообігу. У середині цієї асортиментної групи найбільша питома вага припадає на ковбасні вироби (40,36% і 35,57%),найменша – на рибні консерви (1,47% і 1,66%). Серед непродовольчих товарів синтетичні миючі засоби займають найменшу питому вагу. За 2009-2010 роки у структурі асортименту значних структурних зрушень не відбулося.