Державні соціальні гарантії. Тарифна система оплати праці
3

РОЗДІЛ І. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

1.30 Державні соціальні гарантії

 

 

Державні соціальні гарантії - це встановлені законами мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійно­го забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів со­ціальних виплат, встановлені законами та іншими норматив­но-правовими актами, які забезпечують рівень життя, не ниж­чий від прожиткового мінімуму.

Відповідно до ст. 16 Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" держава гарантує забезпечення основних потреб громадян на рівні встановлених законом державних соціальних стандартів і нормативів [3.с.2].

Основні державні соціальні гарантії встановлюються зако­нами з метою забезпечення конституційного права громадян на достатній життєвий рівень. До числа основних державних со­ціальних гарантій входять:

1) мінімальний розмір заробітної плати;

2) мінімальний розмір пенсії за віком;

3) неоподаткову­ваний мінімум доходів громадян;

4) розміри державної соціаль­ної допомоги та інших соціальних виплат.

Основні державні соціальні гарантії, які є основним джерелом існування, не мо­жуть бути нижчими від прожиткового мінімуму, встановлено­го законом.

Крім основних, є ще інші державні соціальні гарантії. Зако­нами України з метою надання соціальної підтримки населен­ню України в цілому та окремим категоріям громадян встанов­люються державні гарантії щодо:

1) рівня життя населення, яке постраждало внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС;

2) рівнів оплати праці працівників різної кваліфікації в уста­новах та організаціях, які фінансуються з бюджетів усіх рівнів;