Ціноутворення: Система цін. Класифікація внутрішніх цін. Сучасний стан, тенденції розвитку та цінова політика на ринку дорогоцінних металів
15

Таблиця 2.3

Основні положення контракту

Дані

Дата отримання замовлення

2000

Дата поставки

2004

Умови ковзання:

вартість матеріалів,%

60

вартість робочої сили,%

20

Постійні витрати,%

20

Рівень зростання цін на матеріали,%

16

Рівень зростання заробітної плати,%

27

Базова ціна,у.0

500

Ліміт ковзання,%

12

 

Рішення завдання

 

Ковзаючі ціни застосовуються в довгострокових контрактах на поставку складних та унікальних товарів, які мають значний термін виготовлення (прокатні стани, судна). Така ціна визначається на момент виконання контракту шляхом перегляду початкової договірної ціни. Причиною такого перегляду є істотні зміни у витратах на виробництво продукції, які відбулися протягом виконання угоди.

При встановленні контрактної ціни певного товару застосовуються різні поправки, найважливішими з яких є базисні умови поставок. Під ними розуміють умови відображення у фактурній (купівлі-продажу) ціні витрат на транспортування, завантаження, розвантаження, страхування та митне оформлення товарів у разі їх перетину митного кордону тієї чи іншої країни.

Ковзаюча ціна складається з двох частин: базової та змінної. Базова ціна з встановленням її структурних частин (матеріальні витрати -60 %, зарплата - 20 %, накладні витрати - 20 %) узгоджені сторонами при підписанні контракту. Змінна визначається на момент виконання контракту шляхом перерахунку структури ціни, зумовленої відповідними змінами у витратах. Кінцеву ковзаючу ціну обчислимо за такою формулою: