Ціноутворення: Система цін. Класифікація внутрішніх цін. Сучасний стан, тенденції розвитку та цінова політика на ринку дорогоцінних металів
5

За стадіями товаропросування ціни можна поділити на два види: ціну підприємства та ціну реалізації.

Роздрібна ціна – це ціна, за якою здійснюється розрахунок з кінцевим споживачем товару;

Оптова ціна – це ціна, за якою торгове підприємство здійснює розрахунок з постачальником товару.

На підставі ціни підприємства виробники визначають вартісні результати своєї безпосередньої роботи. Основна функція ціни – це відшкодування витрат на отримання певного прибутку.

Різновидом оптової ціни підприємства є трансфертна ціна. Вона застосовується всередині підприємства при здійсненні операцій між його підрозділами.

Ціна реалізації – це ціна, за якою продукцію надходить до покупців. Така ціна крім прибутку містить у собі товарні податки та надбавки.

Залежно від територіального поширення ціни поділяються на загальнодержавні, місцеві та загальні.

Загальнодержавні  - це ціни, які встановлюються однаковими на всій території країни і можуть бути змінені тільки спеціальними постановами уряду.

До місцевих належать ціни, встановлення яких уходить до компетенції обласних та міських Рад. Залежно від частки витрат на доставку продукції які включаються до ціни, вони поділяються за різними видами франко. «Франко» означає «вільний» і трактується як «вільний від оплати». Франко наданий ціні вказує, до якого пункту на шляху просування товару до споживача транспортні витрати несе постачальник. Ці витрати щодо просування товару до вказаного місця входять до складу ціни і будуть компенсовані постачальнику покупцем після оплати вартості проданої продукції.