Фази та різновиди виробничих процесів. Технологічне планування. Організація непотокового виробництва
25

Таблиця 2.3

Постачальник А

Постачальник Б

Місяць

Кількість поставок

Усього спізнень, д.

Місяці

Кількість поставок

Усього спізнень,

д.

Березень

10

14

Березень

12

20

Квітень

8

25

Квітень

10

20

 

Для прийняття рішення щодо кращого постачальника потрібно розрахувати рейтинг для кожного із них. При розрахунку рейтингу прийняти такі вагові значення показників, табл. 2.4

Таблиця 2.4

Показники

Вага показника

Ціна

0,5

Якість товару

0,6

Надійність поставки

0,65

 

 

Рішення завдання

 

Протягом визначеного періоду підприємство одержувала від двох постачальників той самий товар. Потрібно визначити одного постачальника, кому з них варто віддати перевагу? Відповідь на це питання можна одержати в такий спосіб.

Спочатку оцінимо кожного з постачальників по кожному з обраних критеріїв, а потім помножити вагу критерію на оцінку. Вага критерію й оцінка в даному випадку визначимо експертним шляхом.

Рейтинг визначимо підсумовуванням добутків ваги критерію на його оцінку для даного постачальника. Розрахувавши рейтинг різних постачальників, і порівнявши отримані результати, можна визначимо найкращого партнера і, отже, приймемо рішення пролонгувати (продовжити термін дії) договору з цим партнером.

Розрахунок рейтингу постачальника за кожним фактором здійснювався з урахуванням вагових коефіцієнтів, отриманих з розрахунку загальної кількості факторів, поділеної на певний ранг. У закупівельний логістиці існують певні обмеження на розмір товарно-матеріальних запасів. Обмежником виступають витрати їхнього збереження. Тому виникає необхідність досягнення балансу між перевагами і недоліками, з одного боку, замовлення, а з іншого боку - збереження товарів.