Європейський вектор зовнішньої економічної діяльності України: резерви співробітництва, як фактор перспективної моделі
15

Одержує Україна верстати та обладнання, хімічні продукти, засоби обчислювальної техніки, одяг, взуття, побутову електроніку.

В останні роки активізувалась торгівля з Туреччиною.

Основними експортними товарами (таблиця 2.2) є: залізна та марганцева руди, прокат чорних металів, чавун, кам'яне вугілля, - кокс, кальцинована сода, азотні добрива, прокатне та ковальсько-пресове обладнання, обладнання для хімічної. промисловості, тепловози, екскаватори, літаки, енергетичне обладнання, цемент, віконне скло. У групі товарів народного споживання - цукор, м'ясо, соняшникова олія, борошно, а також телевізори, побутові холодильники, мотоцикли. Підприємства ВПК експортують зброю.

В імпорті переважають нафта, газ, руди кольорових металів, деревина, бавовна, одяг, взуття, калійні добрива, верстати та обладнання для легкої й харчової промисловості, свердловинні установки, засоби обчислювальної техніки, вантажівки, папір, целюлоза, риба, а також чимало кондитерських та плодоовочевих виробів, алкогольних напоїв.

 Таблиця 2.2.

Товарна структура зовнішньої торгівлі України в 2010 р. (в %)

Групи товарів

Експорт

Імпорт

Мінеральне паливо

5,6

44,8

Руди

3,8

6,9

Метали

32,3

4,3

Машини та устаткування

14,6

17,7

Продукція хімічної промисловості

14,4

9,8

Продукція сільського господарства

10,2

3,0

Продукція легкої промисловості

3,9

3,4

Деревина та папір

1,4

2,9

Інші товари

2,8

2,5

 

Сальдо складається з різниці між експортом та імпортом. Багато товарних позицій одночасно фігурує і в експорті, і в імпорті, тому за окремими позиціями також обчислюється сальдо. Які ж товари дають Україні позитивне сальдо, а які - від'ємне? Найбільше позитивне сальдо припадає на чорну металургію (залізна та марганцева руди, чавун, прокат). У торгівлі з країнами СНД, окрім чорної металургії, позитивне сальдо утворилось також за рахунок підприємств харчової промисловості та сільського господарства (цукор, м