Джерела фінансування інноваційних проектів
21

Обґрунтовано, що інновація - це процес реалізації нової ідеї, що спрямований на впровадження результатів наукових досліджень і досягнень в усіх сферах діяльності підприємства. Доведено, що інновації завжди повинні бути орієнтовані на ринок, на конкретного споживача чи потребу.

Важливим інструментом стимулювання розвитку виробництва вважається надання державних гарантій за іноземними кредитними лініями, що значно полегшує вихід підприємств на ринок капіталів. Існують два діаметрально протилежні погляди на державні гарантії за іноземними кредитами.

Іншим альтернативним методом інвестування сфери нововведень у промисловості може стати придбання машин та обладнання в оренду. У світовій практиці такою формою оренди є лізинг, сутність якого полягає в одержанні орендарем від орендодавця у виключне користування на певний термін, обумовлений угодою, матеріальних цінностей, машин та обладнання з подальшою виплатою орендних платежів орендодавцю.

За результатами проведеного аналізу обмежень, список потенційних джерел фінансування коригується. Далі здійснюється розрахунок вартості їх залучення і вибір найкращого варіанта за двома критеріями - річною відсотковою ставкою та ефективною відсотковою ставкою за весь строк реалізації проекту.