Фінансова стабільність в умовах глобальної економіки
39

− вдосконалення системи управління на основі макропруденційного підходу до оцінки і управління ризиками;

− підвищення прозорості функціонування фінансової системи в цілому та системних надвеликих фінансових інститутів зокрема.

Труднощі забезпечення фінансової стабільності у посткризовий період в Україні обумовлені суперечливістю наслідків антикризових і  одернізаційних заходів в силу існування специфічних особливостей перебігу економічних і фінансових процесів в Україні.

З цих причин забезпечення фінансової стабільності у посткризовий період потребує відновлення цілісності економічної і фінансової систем шляхом інституційної реформи – послідовної та цілеспрямованої адаптації розвинених фінансових інституцій, що ефективно функціонують в країнах з високорозвиненою економікою, до особливостей інституційного середовища України . Модернізація має спрямовуватися на:

− усунення структурних диспропорцій, накопичених в період докризового розвитку зростання;

− цілеспрямоване формування майбутніх структурних характеристик економічної й фінансової систем на основі врахування майбутніх ризиків, оцінок адекватності поточним умовам антикризових заходів, розробки і застосування модернізаційних заходів на основі оцінок їх очікуваних наслідків;

− формування захисних і стабілізаційних механізмів та дієвих важелів управління фінансовою системою, що дозволить зберігати її стійкість і збалансованість та посилити її роль як інструмента підтримки і стимулювання економічного зростання.

Пріоритетність державної політики сталого збалансованого економічного зростання на основі модернізації реального сектору обумовлює завдання використання фінансової системи як засобу розвитку економіки країни, розширює цілі і задачі фінансової політики держави за межі фінансового сектора та подовжує їхні часові горизонти. Основним вектором політики фінансової стабільності НБУ має стати балансування між потребою використання зовнішніх фінансових ресурсів для відновлення високих темпів зростання та зменшення зовнішньої фінансової залежності для забезпечення стійкості вітчизняної фінансової системи. Невизначеність реагування економічної системи у посткризовий період означає необхідність підвищення обґрунтованості рішень НБУ і посилення його відповідальності за негативні наслідки помилкових дій.