Нерівність в доходах, та проблеми бідності
27

На міжнародному фоні динаміка бідності в Україні має позитивну тенденцію. За всіма міжнародними критеріями, що ґрунтуються на нормативних підходах (2,15, 4,3 та 14,76 дол. США на особу на добу в ПКС, 2100 ккал на особу на добу) спостерігається значне покращення ситуації. Виняток становить структурний критерій (питома вага витрат на харчування), що за економічною теорією виступає чи не основним індикатором життєвого рівня. За цим критерієм ситуація в Україні змінюється надто повільно. Якщо у 2009 р. витрати на харчування у сукупних витратах перевищували 60% для 73,3% населення, то у 2011 р. ця сукупність зменшилась до 51,6% (рис. 2.2.).

Рис. 2.2. Рівень бідності за основними міжнародними критеріями, Україна, 2009–2011 рр.,%

Сьогодні дослідження монетарної бідності в Україні доцільно проводити на основі комплексного підходу, який дасть змогу визначати масштаби абсолютної і відносної бідності. Такий висновок є особливо актуальним на сучасному етапі розвитку досліджень бідності, оскільки дедалі гострішими стають дискусії щодо вибору єдиного критерію оцінки.

Дискусії між прибічниками відносного і абсолютного підходів виникають внаслідок наявності позитивних та негативних характеристик для обох критеріїв. Непридатність того чи іншого критерію для сучасних умов пояснюється здебільшого специфікою перехідного періоду та особливостями розвитку соціально-економічної ситуації в країні.