Коносамент
17

Коносамент на змішані перевезення FIATA, чи FIATA FBL, являє собою документ, авторські права на який належать федерації FIATA. Федерація FIATA надала асоціаціям, що є її членами (наприклад, Інституту експедиторів у Великобританії), право дозволяти компаніям, що входять до складу цих асоціацій, випускати коносаменти FIATA FBL. Компанії-члени асоціації повинні відповідати найсуворішим вимогам до їх фінансового положення, професійним якостям і навченості персоналу і надавати конкретні свідчення забезпечення належного покриття (звичайно шляхом страхування) відповідальності, що вони беруть на себе в результаті оформлення коносамента FIATA FBL.

Коносамент на змішані перевезення має наступні особливості:

а) експедитор бере на себе зобов'язання виконати чи організувати перевезення товарів від місця, де він бере їхній під свою відповідальність, до місця призначення;

б) якщо на ньому немає оцінки "не обертається", даний коносамент оформляється як документ на право власності;

в) експедитор передає товари в місці призначення тільки при наданні одержувачем підписаного екземпляра коносаменту;

г) коносамент на змішані перевезення з моменту оформлення експедитором є свідченням того, що експедитор прийняв від відправника товари під свою відповідальність.

Чартерний коносамент.

Коли компанія чи окрема особа фрахтує (бере в наймання) судно в його власника, на борту може залишатися незаповнений вантажем простір. Експортер може укласти угоду з наймачем судна, про завантаження товарів на частину вільного простору. У такому випадку контракт на перевезення укладається між експортером і наймачем даного судна, а не з його власником. Коносамент, оформлений на цей рейс, повинний містити вказівку "за чартер-партією", а контракт на перевезення - посилання на контракт про наймання даного судна.