Коносамент
19

На звороті коносамента друкуються умови й терміни перевезень. Фірми, що виконують функції експедиційних агентств, можуть використовувати власний "фірмовий" коносамент. Як правило, виписуються три оригінальних екземпляри і декілька копій коносаменту, але тільки один з оригіналів може бути супроводжуючим документом. Коли судноплавна компанія повертає підписані екземпляри коносамента, він може бути використаний у якості: свідчення контракту, розписки за товари, документу на право власності. Відправник може передати право власності на товари за допомогою морського коносаменту одним із трьох способів:

-    Оформлення коносаменту за розпорядженням і індосування його на бланку.

Право власності на товари може бути отримано будь-якою особою, що надає підписаний оригінальний екземпляр даного коносамента.

-     Оформлення коносаменту за розпорядженням зазначеного покупця чи банку за рубежем.

-     Оформлення коносаменту для надання зазначеному покупцю, але із застереженням, що даний коносамент повинний бути наданий покупцю через міжнародну банківську систему.

У коносаменті повинно бути чітко показано, що умови договору про перевезення між покупцем і продавцем дотримані у відношенні домовленостей про поділ відповідальності за перевезення й страхування.

Серед видів коносаменту можна виділити наступні: Рейсовий коносамент (лінійний коносамент) - морський коносамент для перевезення товарів на судах, що робить рейси за розкладом, для яких у місці призначення мається зарезервований причал - тобто коносамент для регламентованих перевезень, а не "разових плавань" без постійного маршруту чи розкладу. Він може бути використаний у тих же цілях, що і звичайний коносамент: як свідчення про контракт; як розписка за товари, прийняті на борт; як документ на право власності. Транспортування вантажу лінійним коносаментом має певні переваги. Трампові судна не дотримуються точного графіка руху, тоді як рух лінійних суден будується точно за графіком і за ними завжди закріплене місце біля причалу для розвантаження. Короткий коносамент (стислий коносамент) - являє собою коносамент, що не містить умов і термінів перевезення транспортної компанії.