Коносамент
25

5) коносамент (документи) надійшов у банк пізніше 21 дня від дати відвантаження чи іншого строку, зазначеного в умовах, або товар відвантажено пізніше дати, зазначеної в акредитиві.

Слід також звертати увагу на те, що якщо в акредитивних умовах відсутні дозволи, то не повинні прийматися документи, які засвідчують надання коносамента, який явно свідчить, що він виписаний на умовах “чартер-партія” та/або виданий експедитором; відвантаження з порту або місця призначення іншого, ніж це зазначено в умовах; відвантаження на палубі.

Наявність економічного інтересу сторін при морських перевезеннях вантажу передумовлює і пріоритетність економічних способів забезпечення виконання взятих сторонами зобов’язань. Спеціальні  способи: гарантії третьою особи, у тому числі банківські, гарантії (поруку) клубів судновласників та страхове покриття розглядаються у контексті традиційних у цивілістиці способів

Перевізник зобов'язаний видати відправнику на його бажання кілька примірників коносамента тотожного  змісту, причому в кожному з них відмічається кількість складених примірників коносамента. Після видачі вантажу по одному з примірників коносамента решта примірників втрачає силу.

Коносамент передається з дотриманням таких правил:

- іменний коносамент може передаватися за іменними передаточними написами або в іншій формі з  дотриманням правил, установлених для передачі боргової вимоги;

-  ордерний коносамент може передаватися за іменними або бланковими передаточними написами;

-   коносамент на пред'явника може передаватися шляхом простого вручення.