Основні характеристики, функції та механізм функціонування ринку праці
5

1. Зайняті в економіці оплачуваною діяльністю;

2. Військовослужбовці;

3. Учні з відривом від виробництва.

З приводу залучення в трудову діяльність зайнятих в економіці:

1. Наймані працівники;

2. Роботодавці;

3. Самозайняті.

Відповідно до Міжнародного класифікатора статусу зайнятості виділяють шість груп зайнятого населення:

1. Наймані працівники.

2. Роботодавці.

3. Особи, що працюють за свій рахунок.

4. Члени виробничих кооперативів.

5. Допомагають члени сім'ї.

6. Працівники, не класифікуються за статусом.

Досягнення повної та ефективної зайнятості є однією з ключових проблем. Все працездатне населення,представлене на ринку праці. Цей контингент, у свою чергу, поділяється на:

1. Організовану, або офіційну, частина відкритого ринку, яка замикається на державну службу зайнятості населення і включає в себе також випускників офіційної або державної служби професійної освіти.

2. Неофіційну частина - тих громадян, які займаються своїм працевлаштуванням шляхом прямих контактів з підприємствами чи недержавними структурами працевлаштування та професійної освіти.

Прихований ринок праці складається з працівників, зайнятих на підприємствах і в організаціях, але мають велику ймовірність втратити зайнятість і опинитися без роботи. До цього різновиду ринку праці можуть бути віднесені і працівники що формально числяться на підприємствах, але не працюють і які не отримують заробітну плату. Таке становище сьогодні спостерігається в українській економіці у великому масштабі. Воно викликане ліквідацією колишньої