Гроші та кредит: відповіді на запитання
15

Переваги такого режиму:  високий рівень координації монетарної і макро-економічної політики країни;  можливість швидкого реагування з боку центрального банку на зміну таргету.

Умови ефективного запровадження:  стабільність попиту на гроші, що передбачає наявність довгострокової фінансової стабільності системи;  наявність ефективного контролю за зміною грошової маси.

2.Режим валютного таргетування – це комплекс заходів грошово-кредитної політики, що передбачає підтримку стабільності обмінного курсу щодо певної резервної валюти або кошика валют.

Переваги від запровадження такого режиму: мета центрального банку і методи її досягнення є зрозумілими для суспільства і не потребують додаткових роз’яснень;  прив’язка валютного курсу до валюти країни з низькою інфляцією викликає довіру у суб’єктів господарювання до макроекономічних показників..

Недоліки від впровадження таргетування валютного курсу:  високий рівень залежності монетарної політики центрального банку від зовнішньо-економічних факторів;  у випадку значного рівня доларизації існують ризики дестабілізації фінансової системи внаслідок впливу валютних криз;  за умови відкритості економічної системи, зросте притік короткострокового (переважно) спекулятивного іноземного капіталу.

3. Монетарний режим інфляційного таргетування – комплекс заходів, що застосовує центральний банк в межах власної компетенції, з метою запобігання розриву між заздалегідь оголошеним показником інфляції (таргетом) і фактичним його значенням. Відсутність такого розриву є необхідною умовою стабільності національної грошової одиниці.

Економічний зміст: зниження інфляційних очікувань суб'єктів господарювання шляхом підвищення довіри населення до грошово-кредитної політики центрального банку.