Україно-Португальські відносини
15

Експорт зернових (кукурудзи) у 2010 році сягнув 53,6 млн. дол., тобто зріс утричі і склав 44 % усього товарного експорту до Португалії. Помітно зростав також експорт соняшникової олії (на 172%), обсяги якого досягли 21,2 млн. дол. (17,4 % експорту товарів), в той час, як експорт насіння олійних культур фактично стабілізувався на рівні 18,5 млн. дол. (15,2%).

В структурі українського імпорту з Португалії провідне місце займає електротехнічне устаткування (9,4 млн. дол. або 18,3% всього імпорту), корок та вироби з нього (8,7 млн.дол. або 17,0%) та різні механічні пристрої (7,7 млн. дол. або 14,9%). Крім того, менша частка в імпорті, але високі темпи зростання характерні для обсягу товарів, придбаних в портах (2,8 млн. дол. або 5,3% всього імпорту при темпах зростання 373 %) та імпорту португальського одягу (1,9 млн. дол. або, відповідно, 3,8 та 229 %%). Втім, на такий традиційний товар португальського експорту, як взуття припадає лише півтора відсотки (0,7 млн.дол. – у 2009 р. та 0,8 млн.дол. – у 2010).

1-5 березня 2011 року відбувся візит до Португалії делегації Українського Національного Комітету Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine) на чолі з його Президентом В.І.Щелкуновим.

У відповідності програмою зранку 2 березня ц.р. члени делегації провели в Лісабоні біля 30 ділових зустрічей з португальськими партнерами.

Зокрема, були проведені зустрічі з генеральним директором Лісабонського міжнародного виставкового центру пані Ф. Віла Майор та менеджером будівельної виставки TEKTÓNICA Ж. Олівейра., з Президентом державного ощадного банку Португалії (Caixa Geral de Depósitos - CGD) Ф. де Олівера, а також з групою членів Правління найбільшого в країні приватного банку - Banco Espirito Santo (BES), а також з керівництвом компаній Liscont (морські контейнерні перевезення) та Transitex (транспортно-експедиційне обслуговування).

Крім того, Президент ICC Ukraine В.І. Щелкунов та Генеральний секретар В.Ю. Михайлов разом с Послом мали зустрічі в Міністерстві закордонних справ (з генеральним директором МЗС Португалії з питань економічного та технічного співробітництва Ш. Ештевеш) та Національному агентстві інвестицій та зовнішньої торгівлі Португалії (з Президентом агентства Б. Орту).