Україно-Португальські відносини
19

Але, розглядаючи перспективи горизонтальної та вертикальної співпраці між Португалією та Україною, хотілося би звернути увагу на певні специфічні аспекти та можливості її поглиблення та розширення. Особливі можливості в цьому напрямку виникають, перш за усе, у зв’язку з наявністю в Португалії значної української імміграції «останньої хвилі». На сьогодні українська громада в Португалії займає друге місце (після бразильської). І якісно вона теж помітна зросла. Наразі в Португалії з різним ступенем активності діють три українські громадські організації. Найчисельнішою з них вважається Спілка українців Португалії (офіційно зареєстрована в жовтні 2003 р.).

Ця організація має осередки по всій території краї ни, а саме: у містах Áгеда, Абрáнтеш, Брáга, Візéу, Кáлдаш-де-Раїнья, Лáгуш, Лісабон, Сантьяго-де- Касéнь, Сетýбал, Фáру, на острові Мадейра. Крім того, існують українські організації місцевого значення. Це Спілка українців Алгарве на півдні Португалії та українська Асоціація «Собор», яка діє в Лісабоні.

Українці також присутні в громадських структурах, що об’єднують вихідців з пострадянського простору (росіян, молдаван, білорусів). Це асоціації підтримки іммігрантів «Св. Бернарда» (м. Авейру), «Дім зі Сходу» (м. Брага), «Дружба» (м. Гондомар) та «Світ без кордонів» (м. Лісабон). Практично кожна з названих організацій намагається заявити про себе через створені ними українськомовні, а останнім часом і португаломовні засоби масової інформації (друковані, електронні або радіо).

На думку Посольства, більшість із представників української громади вже пройшла стадію освоєння в новій для них країні готова (або вже й почала самостійно) переходити на більш високий рівень особистої економічної інтеграції – від виконання найпростіших видів некваліфікованої (або малокваліфікованої) роботи за наймом до зайняття більш помітного місця на ринку праці висококваліфікованих працівників і створення власного бізнесу. Підтримка такого переходу, як нам здається, повинна стати одним з пріоритетів державної зовнішньоекономічної політики, що надасть можливість у майбутньому мати повноцінний важіль впливу та лобіювання загальноукраїнських національних інтересів у Португалії (та інших країнах, в яких українська громада