Україно-Португальські відносини
27

Передбачається, що новою кредитною лінією скористаються ще приблизно 7 тисяч компаній, а загальна сума наданих МСП пільгових кредитів сягне 3 млрд євро. Ці заходи доповнююються страхуванням експортних кредитів, а також доступом МСП до ресурсів фондів, які обслуговують злиття компаній або придбання нерухомості (FACCE та FIEAE).

Між тим Асоціація малого бізнесу Португалії вважає ці заходи недостатніми, звертаючи увагу на зростання безробіття серед працівників МСП (до півмільйона осіб) та обмеженість доступу до кредитних ресурсів. У зв’язку з цим вони звертають увагу на зростаючу еміграцію дрібних підприємців та працівників МСП як на головну за- грозу відродженню економіки країни в майбутньому. Представники малого бізнесу також вказують на те, що Міністерство економіки, яке, по суті, було «Міністерством МСП» ще в недалекому минулому, поступово переорієнтувалося на підтримку лише великих проектів, що негативно відбивається на розвитку підприємництва в країні. Адже, як зазначають бізнесмени, три чверті робочих місць у країні створюють саме МСП.

Малий бізнес також готовий активно підтримувати програму збільшення португальського експорту («Portugal exportar mais»), зокрема шляхом інтернаціоналізації своїх операцій в Анголі та на Іберійському півострові. На думку Посольства, досвід такої підтримки підприємництва гідний того, щоб його ретельно вивчати та наслідувати.

Нарешті, хотілося б звернути увагу на відродження глобалізаційних амбіцій Португалії, яка має великий історичний досвід тісної міжнародної співпраці та поширення свого економічного та політичного впливу далеко за межі власних кордонів. В цьому контексті особливе значення приділяється співпраці в межах Співдружності португаломовних країн (Comunidade dos Países da Língua Oficial Portuguesa – CPLP), в яку насправді входять не тільки країни з португальською мовою, оскільки статут цієї організації передбачає можливість приєднання до неї «асоційованих спостерігачів».