Україно-Португальські відносини
9

надання правової допомоги у цивільних, шлюбно-сімейних та кримінальних справах.

 Україна і Португалія домовились що будуть здійснюватимуть співробітництво у боротьбі з міжнародним тероризмом, організованою злочинністю, незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин, контрабандою і незаконною міграцією, включаючи торгівлю людьми. Розвиватиметься також двостороннє співробітництво у військовій сфері.

Особливу увагу країни будуть приділяти розвиткові двостороннього торговельно-економічного співробітництва, заохочуючи розширення і диверсифікацію відносин в економічній та промисловій сферах, а також торговельний обмін. Для цього розроблятимуться програми співробітництва та фінансові умови їхнього виконання які узгоджуватимуться через дипломатичні канали.

Країни заохочуватимуть взаємні торговельні обміни, прямі інвестиції і співробітництво між представниками ділових кіл обох країн, а також у галузі туризму. Особлива увага буде приділятись розвиткові співробітництва у галузях освіти, культури, науки і технологій, спорту, молоді та інформації, підтримуючи розвиток тісніших обмінів між громадськими інституціями, університетами та іншими навчальними закладами, неурядовими організаціями, а також між видатними діячами у згаданих галузях.

Україна та Португалія поєднуватимуть свої зусилля у сфері охорони довкілля, приділяючи особливу увагу запобіганню екологічним і техногенним катастрофам та мінімізації їхніх наслідків, особливо тих, які пов'язані з Чорнобильською ядерною аварією, а також питанням охорони довкілля в регіонах Північної Атлантики та Чорного моря.

Обидві країни здійснюватимуть активне співробітництво, що стосується міжнародних погоджених ініціатив, зокрема у рамках ООН, ОБСЄ та Ради Європи, спрямованих проти порушення прав людини, расизму, нетерпимості, ультра-націоналізму та ксенофобії у будь-яких формах. Вони будуть