Межа області виробничих можливостей
13

Пізнання і використання економічного закону рідкості необхідний для подолання суперечності між потребою і обмеженістю ресурсу, розробки спеціальних заходів, орієнтованих на розвиток і ефективніше використання продуктивних сил за рахунок впливу багатьох чинників.

Процесом-причиною закону рідкості є наявність суперечності між безмежними потребами і обмеженими ресурсами.

Ця причина зумовлює такий процес-наслідок: необхідність подолання суперечності на основі певних форм створення ринку економічних ресурсів.

Закон рідкості ресурсів є, по суті, законом обмеженості виробничих можливостей. І тому він вимагає від людини певної раціональної суб'єктивної поведінки з метою подолання обмеженості використання економічних ресурсів. При цьому слід зазначити, що закон рідкості ресурсів впливає на будь-який чинник виробництва: на знаряддя виробництва, предмети праці, на трудові ресурси, що приводить в дію засоби виробництва.

Економічні потреби - це ставлення людей до економічних умов їх життєдіяльності, які дають їм задоволення, насолоду або втіху і спонукають їх до діяльності, до того, щоб мати і володіти такими умовами.

Потреби людей не є постійними. Вони - продукт розвитку суспільства. Їх характер, структура і способи задоволення залежить від досягнутого рівня продуктивних сил, ступеня розвитку культури і науки, соціально-економічного ладу. У кожному суспільстві діє закон зростання потреб. Його суть полягає в тому, що в міру розвитку суспільного виробництва, а разом з тим і людини як особистості та продуктивної сили, відбувається поступове зростання її потреб.

Цей закон характеризує взаємодію потреб і виробництва у процесі розвитку, коли П > В > П > В, тобто зрослі потреби П (П = П + ДП) стимулюють зростання виробництва В, збільшення якого веде до зростання потреб П, а це є причиною подальшого зростання виробництва В. Такий