Міжнародне публічне право
25

Висновки

 

 

Сучасний світ характеризується різноманіттям міжнародних відносин, регульованих численними міжнародними договорами, які укладаються між державами - це становить зміст міжнародного публічного права. Саме міжнародне публічне право встановлює принципи і норми поведінки держави на міжнародній арені. В даний час абсолютна більшість країн керується міжнародним публічним правом при виробленні та реалізації зовнішньополітичного курсу та розвитку співпраці в усіх областях з іншими державами.

Сучасне міжнародне публічне право суттєво відрізняється від класичного щодо суб'єктів, змістом і територіальної сфері дії. Суб'єктом класичного міжнародного права визнавалися лише цивілізовані європейські народи і держави. Весь афро-азіатський регіон знаходився поза сферою регулювання міжнародного права. Колонії і протекторати розглядалися як легальні форми експлуатації слаборозвинених народів, а війна вважалася правомірним засобом вирішення міжнародних суперечок.

Сутність сучасного міжнародного публічного права виражається в його общедемократічності, універсальності, антидискримінаційного.

До функцій сучасного міжнародного публічного права відносяться:

- підтримання та забезпечення міжнародного миру та безпеки;

- регулювання співробітництва держав у політичних, економічних і соціальних областях; міжнародний захист прав людини.

В даний час роль міжнародного публічного права значно посилюється. У сучасному взаємозалежному світі, де інтеграційні процеси стали об'єктивною необхідністю, односторонні дії держави, що не враховують інтереси інших країн, здатні поставити під загрозу існування людства в цілому. Під впливом науково-технічного прогресу безперервно розширюються і поглиблюються міжнародні відносини, посилюються процеси інтернаціоналізації світового