Динамічна модель конкурентних переваг
5

Рис. 1. Нова матриця Бостонської консультаційної групи

На спеціалізованому ринку є багато можливостей для отри­мання конкурентних переваг, які є дуже важливими. На такому ринку ринкова частка не грає вирішальної ролі, а найбільше значення має ринкова частка у певному сегменті цього ринку. Високий рівень рентабельності на такому ринку визначає відпо­відний рівень диференціації і спеціалізації підприємства за умо­ви задоволення запитів цільових споживачів.

Фрагментарний ринок також дає багато можливостей для досягнення конкурентних переваг, однак їхня важливість не­значна, тому істотної конкурентної переваги не забезпечує, не­залежно від розміру підприємства і його ринкової частки. Такий ринок надає можливість співіснувати багатьом невеликим підприємствам з різними рівнями рентабельності.

На місткому ринку конкурентних переваг мало, але їхня важливість забезпечує значну конкурентну перевагу. Рента­бельність підприємства залежить у цьому разі від його ринко­вої частки і розміру.

Глухий (сліпий) ринок характеризується невеликою кількіс­тю незначних конкурентних переваг. Високу рентабельність на такому ринку не забезпечують ні досвід, ні ефект економії на масштабах виробництва.

Нова матриця БКГ дозволяє розробити стратегічні ре­комендації відносно вигляду і форми конкурентних переваг на різних видах ринків. Конкурентних переваг домагаються шляхом розробки і реа­лізації відповідних конкурентних стратегій.

Конкурентна стратегія - це концепція і система дій підприємства, орієнтованих на досягнення її мети.

Водночас діяльність будь-якого підприємства може мати дві стратегічні установки: