Системи економічної освіти в іноземних країнах
9

.

Економіка як навчальна дисципліна входить до гуманітарного блоку базових дисциплін.

Економіка як навчальна дисципліна — це широкий комплекс різнопланової інформації, що має свій понятійний апарат, свої категорії, закони, власну систему алгоритмів розв’язування найрізно­манітніших задач.

Вивчення економіки має сприяти досягненню таких цілей:

- Забезпечення учням і студентам соціально необхідного мінімуму систематизованих економічних знань як бази формування сучасної економічної культури особистості;

- сприяння учням і студентам у набутті стійких навичок самостійного аналізу й оцінки найпоширеніших економічних явищ, зв’язків, принципів ефективного господарювання;

- формування і розвиток соціально зрілої творчої особистості, здатної до свідомого суспільного вибору, і збагачення на цій основі економічного потенціалу.

Вивчення економіки, точніше її розуміння, виявляється у здатності приймати ефективні рішення з економічних питань. На вибір економічних рішень у ринковій економіці впливають такі основні соціальні (суспільні) цілі: економічна воля; економічна ефективність; економічна справедливість; економічна захищеність; економічна стабільність (повна зайнятість та відсутність інфляції); економічне зростання. Приймаючи рішення, дуже важливо вчитися робити компромісний вибір між цілями, поєднуючи власні та суспільні цінності.

Вивчення економіки дає тим, хто навчається, повніше уявлення про світ, в якому вони живуть, вчаться і працюють, забезпечує їх теоретичною основою, яка допомагає приймати деякі найважливіші в їхньому житті рішення.