Венчурний бізнес в Україні
7

[7,c.124].

Тім Перкинс, інший знаменитий венчурний капіталіст, зробив свою найбільш ризиковану в житті угоду приблизно в той же час. Працюючи в Девіда Пакарда, одного зі співвласників всесвітньо відомої сьогодні компанії «Hewlett-Packard», винайшов недорогий і простий в обігу лазер з газовим накачуванням. Всі свої заощадження - 10.000 дол., відкладені на покупку будинки, він вклав у нову фірму. Продукт виявився настільки успішним, що через короткий проміжок часу Перкинс зумів продати фірму компанії Spectra-Physics. Після цього він теж зустрів Юджина Клейнера й повністю присвятив себе венчурному бізнесу.

У ті роки всіх венчурних інвесторів Америки можна було зібрати в приміщенні одного офісу. Ними були Артур (Арт) Рок і Томі Девіс у Сан-Франциско, Фред Адлер у Нью-Йорку й Франклін (Пітч) Джонсон разом з Біллом Дрепером у Каліфорнії. Створювати починаючі компанії в ті часи було непросто: дійсних підприємців було не так багато, а інфраструктура, на яку можна було б опиратися, просто-на-просто була відсутня. Перший фонд, сформований Роком в 1961 р. був розміром усього 5 млн. дол., з яких інвестовано було всього 3.

Корпоративні інвестори не були зацікавлені вкладати кошти в малозрозумілі тоді фінансові структури. Але результати роботи фонду виявилися приголомшуючими: Рок, витративши всього 3 млн. дол., через нетривалий час повернув інвесторам майже дев'яносто.

Хорошим спогадом венчурних капіталістів є компанія Cisco Systems, один зі світових лідерів виробництва мережних маршрутизаторів і телекомунікаційного устаткування. У 1987 р. Дон Валентин (Don Valentine) з Sequoia Capital придбав за 2,5 млн. дол. пакет акцій Cisco. Через рік вартість його пакета склала 3 млрд. дол. [11,c.43].

Становлення венчурного капіталу збіглося за часом з бурхливим розвитком комп'ютерних технологій і ростом добробуту середнього класу американців. Сучасні гіганти комп'ютерного бізнесу DEC, Apple Computers, Compaq, Sun Microsystems, Microsoft, Lotus, Intel зуміли стати тим, ким вони є тепер багато в чому завдяки венчурному капіталу. Більше того, бурхливий ріст нових галузей, таких як персональні комп'ютери й біотехнологія, виявився можливим в основному за участі венчурних інвестицій. Тім Перкинс згадував: «Гроші, які ми робили, насправді були побічним продуктом,