Контрабанда та боротьба з нею
9

Одночасно слід звернути увагу, що незаконне переміщення товарів через митний кордон України вчинене у не великих розмірах (крім історичних та культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї, боєприпасів, стратегічно важливих сировинних товарів) підпадає не під кримінальний кодекс, а під адміністративну відповідальність встановлену Митним кодексом України, - штраф (до 17 000 грн.), конфіскація.

Об'єктом контрабанди майже завжди є економічні інтереси держави, до якої незаконно ввозяться ті чи інші товари/предмети. [13, c.71]

Характерним є те, що раніше контрабанда входила до злочинів проти держави, а тепер - вважається суто злочином у сфері господарської діяльності. Іншими словами, докорінно змінився характер суспільної небезпечності цього злочину.

Отже, згідно зі ст.201 криминального кодексу України контрабандою є переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, вчинене у великих розмірах, а також незаконне переміщення історичних та культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, радіоактивних, вибухових речовин, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), органів та інших анатомічних матеріалів людини, а так само контрабанда стратегічно важливих сировинних товарів, щодо яких законодавством встановлено відповідні правила вивезення за межі України.

Контрабанда карається позбавлення волі на термін від трьох до семи років з конфіскацією предметів контрабанди. Контрабанда, що вчинена за попередньою змовою осіб або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, карається позбавленням волі на термін від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна. При тому контрабанда товарів вважається вчиненою у великих розмірах, якщо їх вартість у тисячу і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.