Види міжнародних економічних організацій
11

Організацію Об’єднаних Націй з промислового розвитку, а до другої - Конференцію з торгівлі та розвитку.

Крім цього, можна ділити міжнародні економічні організації залежно від напряму міжнародного економічного співробітництва. Нині можна виділити такі найважливіші напрями:

- співробітництво у галузі міжнародної торгівлі; співробітництво у валютно-фінансовій сфері;

- співробітництво у галузі транспорту; співробітництво у галузі промисловості; співробітництво у галузі сільського господарства;

- співробітництво у галузі інвестицій;

- науково-технічне співробітництво;

- співробітництво у галузі інтелектуальної власності та співробітництво у галузі стандартизації та сертифікації продукції.

Так, наприклад, до організацій, які відають міжнародною торгівлею, необхідно віднести Світову організацію торгівлі, Конференцію ООН з торгівлі та розвитку, Європейську конференцію міністрів транспорту та деякі інші. Діяль­ність ряду міжнародних організацій, зокрема Міжнародного валютного фонду, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Міжнародної фінансової корпорації, Спеціального фонду ООН, стосується питань організації міжнародних валютних відносин. До організацій, які є суб’єктами міжнародного транспортного права, слід віднести Авіатранспортну асоціацію, Міжнародну організацію цивільної авіації, Міжнародну спілку автомобільного транспорту, Спілку автодорожніх служб залізниць, Дунайську комісію, Міжнародну морську організацію та ін.

Міжнародні організації, в тому числі економічні, можна класифікувати і за назвою: організація (Організація Об’єднаних Націй, Організація з безпеки та співробітництва в Європі, Міжнарод­на організація цивільної авіації, Міжнародна морська організація), союз (Всесвітній поштовий союз, Міжнародний союз електрозв’язку), спілка (Міжнародна спілка автомобільного транспорту, Європейська телерадіомовна спілка), фонд (Міжнародний