Нелегальна транзитна міграція
23

Особливу стурбованість викликає те, що нелегальна міграція втратила спонтанний характер, контролюється організованими злочинними угрупованнями, перетворилася на один з найприбутковіших видів злочинного бізнесу.

Аналіз міграційних процесів в Україні підтверджує, що проблема нелегальної міграції вийшла за рамки окремих країн і стала дестабілізуючим фактором не лише для європейських держав. Зокрема, в нашій країні одним із головних чинників, які впливають на розвиток міграційної ситуації, є і залишається протиправна діяльність, пов'язана з незаконним перетинанням державного кордону і транзитним використанням території України громадянами Південно-Східної Азії, Близького і Середнього Сходу, Північної Африки, які у будь-який спосіб намагаються осісти на території нашої держави, або дістатися до країн Західної Європи.

Сьогодні можна констатувати, що північні і східні ділянки державного кордону фактично стали загальноєвропейським бар'єром на шляху нелегальних мігрантів. Тому із розширенням міжнародних контактів щодо протидії нелегальній міграції, організатори нелегальних переправ нелегалів шукають замість перекритих нові канали, методи та засоби своєї злочинної діяльності. Разом з цим зростає ймовірність використання каналів нелегальної міграції екстремістськими і терористичними угрупованнями для транспортування наркотиків, зброї та бойовиків.

З метою недопущення погіршення оперативної обстановки в Україні, концентрації та накопичення в державі нелегальних мігрантів Указом Президента України «Про заходи щодо посилення боротьби з нелегальною міграцією» 18.01.01 № 22\2001 затверджена «Програма боротьби з нелегальною міграцією на 2005-2010 роки».

Головною метою і завданням цієї Програми є реалізація державної політики з питань міграції та національної безпеки, спрямованої на активізацію протидії нелегальній міграції і, зокрема на: