Нелегальна транзитна міграція
25

- не відповідає ситуації візова політика держави стосовно в'їзду в Україну громадян з країн потенційних постачальників нелегальних мігрантів – Афганістану, Пакистану, Китаю, В'єтнаму, Індії, Бангладешу та ін.

- неефективне здійснення регулювання та контроль за іноземцями на ринку зайнятості населення України, зокрема у сфері підприємництва. Працевлаштування відбувається в основному шляхом придбання патенту для здійснення торгівельної діяльності;

- недостатній контроль за сплатою іноземцями податків, які у сфері оподаткування прирівняні до громадян України. Оскільки в більшості своїй іноземці за заявленими адресами не проживають, вагомі важелі впливу у бік сплати такими іноземцями податків відсутні.

Аналіз організації та координації протидії нелегальній міграції свідчить, що Міністерством внутрішніх справ України у співпраці з іншими, визначеними Указом, зацікавленими міністерствами та відомствами здійснено ряд заходів з цих питань, але ситуація на краще змінюється вкрай повільно, наявна проблема залишається гострою і викликає серйозну занепокоєність.

Про це свідчать і дані підрозділу боротьби з нелегальною міграцією Генерального секретаріату Інтерполу, де зазначено, що контрабандне переміщення людей через транзитні країни в Європу наступними роками буде суперничати за кількістю прибутків з таким видом злочинної діяльності, як незаконний обіг наркотиків, продаж зброї та ін. А прибутки в сфері нелегальної міграції Генеральним Секретаріатом Інтерполу оцінюються більш ніж в 3.5 млрд. дол. США щороку.

На ситуацію, що склалася, значно впливає і лібералізація візового режиму. Кількість іноземців та осіб без громадянства, які щорічно прибувають в Україну, має стійку тенденцію до зростання. Так, протягом 2010 року органами внутрішніх справ на облік поставлено 382 645 іноземців.

Найбільша концентрація іноземців відмічається в м. Києві – 101,9 тис. чол., Харківській – 32,1 тис., Одеській – 24,5 тис., Донецькій – 20,3 тис., Дніпропетровській – 19,3 тис. та Львівській – 20,3 тис. Найменше в Чернігівській – 3,2 тис., Рівненській – 3,6 тис., Волинській – 2,4 тис., Черкаській – 4,0 тис, Сумській – 2,8 тис., Тернопільській – 3,0 тис. та Івано-Франківській – 3,4 тис. Продовжують залишатися найбільш привабливими для нелегалів м. Київ – 6,5 тис., Закарпатська – 2,7 тис., Одеська – 2,7 тис., Дніпропетровська – 1,6 тис., Донецька – 1,6 тис., Запорізька обл. – 1,7 тис. та АР Крим – 1,9 тис. чол., що становить 66,4