Еклектична парадигма Даннінга
21

Попит на прямі іноземні інвестиції на міжнародному ринку капіталу зараз перевищує їх пропозицію, тому сучасний ринок капіталу - це ринок інвесторів. Країнам-імпортерам доводиться конкурувати з приводу залучення у свою країну ПІІ. В умовах посилення конкуренції за ПІІ вимагаються цілеспрямовані стимулюючі заходи податкового, фінансового й організаційного характеру, а також заходи непрямого регулювання ПІІ, такі як забезпечення ефективної інформаційної і рекламної політики в сфері іноземного інвестування. При цьому слід зазначити, що іноземні бізнесмени більш чуйно реагують на поліпшення інвестиційного середовища в країнах, оскільки мають можливість порівнювати умови ведення бізнесу в різних приймаючих країнах і вибирати серед них найсприятливіші.

Вивчення теорій міжнародного руху капіталу дозволяє чітко визначити мету й інтереси іноземних інвесторів, щоб врахувати їх при розробці стратегії вибору форм і методів залучення інвестицій з урахуванням різноманіття видової структури інвестиційних потоків. Розуміння даних процесів дозволить прогнозувати зміни, з якими має зштовхнутися Україна у своєму розвитку, інтегруючись у світовий ринок. Крім того, вивчення теорій прямих іноземних інвестицій є важливою методологічною основою формування концепції залучення прямих іноземних інвестицій.

Усі теорії міжнародного руху капіталу можна розділити на традиційні, формуючі макроекономічні основи переміщення світових фінансів, і сучасні концепції транснаціональних корпорацій (ТНК).

В даний час представляють інтерес теорії, що побудовані на недосконалості ринку, таких теорій три – теорія монополістичних переваг, теорія інтерналізації та еклектична теорія.