Нерівність доходів населення та проблеми бідності
3

Вступ

 

 

 

 

Соціальною ціною ринкових реформ в Україні стало різке зниження рівня життя основної маси її населення. Якщо декілька років тому ще точилися дискусії навколо питання, чи слід визнати наявність бідності в Україні, то сьогодні її масове поширення та довготривалий характер є беззаперечними.

Фактично бідність вже стала на теренах колишньої УРСР, яка була однією з найбільш розвинутих країн Європи, тією нездоланною перепоною, що унеможливлює сталий соціально-економічний розвиток України.

У чому ж причини розшарування доходів сучасних українців? Чому велика частина населення отримує доходи, що є нижчими за податковий мінімум, а інша частина купує дорогу нерухомість та авто? Як держава може регулювати рівень доходів громадян, сприяти соціальній рівності в країні? Всі ці питання потребують вирішення. Їх нагальність обумовлює важливість дослідження проблем нерівності доходів в Україні і актуальність цієї теми.

Метою реферату є виявлення причин нерівності доходів населення України та аналіз методів державного регулювання диференціації доходів громадян.

Завданнями роботи є:

- узагальнити теоретичні аспекти нерівності доходів;

- проаналізувати сучасний стан доходів громадян України;

- виявити причини нерівності доходів в Україні та розглянути методи державного регулювання цього процесу.

Об’єктом дослідження виступає процес диференціації доходів населення України.

Предметом роботи є дослідження проблем нерівності доходів та бідності.