Залізничний транспорт України і його значення, місце в транспортній системі, сучасний стан розвитку. Основні залізничні магістралі
23

та інші компанії на базі існуючих вагоноремонтних та локомотиворемонтних депо та функціональних підрозділів ДАК «УЗ».

Необхідність проведення реформування спричинена: існуючою і потребуючою змін якістю послуг залізничного транспорту, технічною відсталістю його рухомого складу, необхідністю вирішення соціальних проблем галузі,скороченням технологічної потужності, низькою збереженістю вантажів та загальною якістю послуг, непрозорістю існуючої систем формування витрат та тарифоутворення тощо.

Найбільш доцільною формою реструктуризації залізничної галузі стане створення конкуруючих вертикально інтегрованих компаній, що дозволить створити конкурентний ринок та залучити інвестиції при збережені державної власності на інфраструктуру.

Процес реформування має бути проведений у два етапи – утворення на базі підрозділів Укрзалізниці Державного концерну «Залізничні перевезення України» та подальше створення Державного транспортно-промислово-фінансового холдингу залізничного комплексу України, що дозволить збільшити масштаби виробництва, забезпечить зростання концентрації і централізації капіталу.

Дискусії щодо доцільності проведення реформування залізничного транспорту продовжуються. Досі не прийнято остаточного рішення стосовно реалізації «Концепції Державної програми реформування залізничного транспорту», яка була схвалена розпорядженням КМУ від 27 грудня 2006 р. №651. В результаті суттєвих змін в системі управління галузі, її модернізації, інноваційного та соціального розвитку досі не досягнуто.

Плани Укрзалізниці щодо подальшого оновлення залізничного транспорту включають закупівлю до кінця 2011 р. 2000 вантажних вагонів, але за перше півріччя обсяг оновлення склав лише 291 вагон, з яких 288 придбала Придніпровська залізниця (виробниками є ДП «Дарницький вагоноремонтний завод», ДП «Попаснянський вагоноремонтний завод, ДП «Стрийський вагоноремонтний завод» та ДП «Укрспецвагон»).