Вдосконалення амортизаційної політики підприємства
123

Недостатня увага до проблем оновлення основних засобів на підприємстві веде до подальшого погіршення їх стану. Останнім часом суттєво зросли права ДП «Поліський лісгосп» по формуванню та використанню амортизаційних відрахувань. Розглянемо амортизаційні відрахування лісгоспу і дані відобразимо в таблиці (табл. 3.2).

Таблиця 3.2

Амортизаційні відрахування ДП «Поліський лісгосп» за 2009-2011 роки

Показники

2009р.

2010р.

2011р.

Вартість основних засобів, тис.грн.

3827

3909

4187

Амортизаційні відрахування, тис.грн.

454

488

476

Нарахована сума амортизаційних відрахувань, у % до вартості основних засобів

11,86

12,48

11,37

 

Співвідношення обсягів нарахованої за рік амортизації та наявності основних засобів свідчить про можливість заміни за рахунок цього джерела лише до 1% основних засобів.

Слід враховувати той факт, що на підприємстві використані амортизаційні відрахування виявляються значно менше нарахованих. Це можна пояснити тим, що вони нараховуються незалежно від результатів господарської діяльності, а продукція або не виробляється, або не продається, або не оплачується, чи за неї розраховуються підприємство бартером. В результаті формальні відрахування у підприємства фактично відсутні, їх неможна використати.

Тому основним етапом формування амортизаційної політики на ДП «Поліський лісгосп» обов'язково повинна бути оцінка її ефективності. Оскільки амортизаційна політика впливає на цілий ряд аспектів фінансово-економічної діяльності підприємства, то оцінку її ефективності необхідно проводити в комплексі, як складову частину фінансово-економічного аналізу діяльності підприємства.

Оцінку амортизаційної політики підприємству потрібно здійснювати, перш за все, в контексті реалізації загальної політики управління необоротними активами на підприємстві, зміст якої полягає в забезпеченні своєчасного їх оновлення та ефективного використання в операційній діяльності.