Вдосконалення амортизаційної політики підприємства
83

зники віддачі інших ресурсів. Тому, на мою думку, вивчення ефективності амортизаційної політики при допомозі загальних показників ефекту господарювання, не тільки не применшує роль аналізу, але і збагачує методологію для потреб прийняття управлінських рішень.

Ефективність розміщення фінансових ресурсів окремими суб’єктами господарювання та їх сукупностями здійснюється не тільки порівнянням результативних ознак (чисті доходи та додана вартість) і факторних (активи та їх елементи, власний капітал), але і відповідних показників кожної економічної системи та середнім їх рівнем за досліджуваною сукупністю в цілому.

 

2.2 Оцінка фінансового стану підприємства

 

 

Фінансовий стан підприємства - це комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Фінансовий стан підприємства залежить від результатів його виробничої, комерційної та фінансово-господарської діяльності. Тому на нього впливають усі ці види діяльності підприємства. Передовсім на фінансовому стані підприємства позитивно позначаються безперебійний випуск і реалізація високоякісної продукції.

Як правило, що вищі показники обсягу виробництва і реалізації продукції, робіт, послуг і нижча їх собівартість, то вища прибутковість підприємства, що позитивно впливає на його фінансовий стан. Неритмічність виробничих процесів, погіршання якості продукції, труднощі з її реалізацією призводять до зменшення надходження коштів на рахунки підприємства, в результаті чого погіршується його платоспроможність [44,c.205].