Вдосконалення амортизаційної політики підприємства
139

1) прямолінійного;

2) зменшення залишкової вартості;

3) прискореного зменшення залишкової вартості;

4) кумулятивного;

5) виробничого.

Підприємство може застосовувати норми і методи нарахування амортизації основних засобів, передбачені податковим законодавством.

Основною ознакою підприємства є наявність в його власності, господарському віданні чи оперативному управлінні відокремленого майна. Саме воно забезпечує матеріально-технічну можливість функціонування підприємства, його економічну самостійність і надійність. В майні великих і середніх підприємств питома вага основних засобів складає 65-85%. Це визначає необхідність підвищення уваги саме до цієї частини капіталу підприємства.

Дипломна робота написана з метою пошуку оптимізації удосконалення амортизаційної політики на базі підприємства ДП «Поліський лісгосп».

В результаті проведеного дослідження можна сформулювати наступні висновки теоретичного, методологічного і науково-практичного спрямування:

1. Ефективне використання основних виробничих фондів та виробничих потужностей має важливе значення для підприємства, оскільки їх повніше використання сприяє зменшенню потреб у введенні в експлуатацію нових виробничих потужностей, веде до збільшення обсягів випуску продукції.

2. Основними напрямками поліпшення використання основних фондів підприємства:

- зменшення кількості недіючого устаткування, виведення з експлуатації зайвого та швидке залучення і виробництво не установленого устаткування;