Сутність і види операцій з експорту товарів, робіт, послуг
15

Режим ліцензування та квотування не поширюється на експорт та ре­алізацію компенсаційної та прибуткової продукції, отриманої інвесто­ром у власність на умовах угоди про розподіл продукції, укладеної відпо­відно до вимог Закону України «Про угоди про розподіл продукції». Введення будь-яких обмежень щодо експорту та реалізації такої продук­ції, в тому числі кількісних, не допускається, якщо інше не передбачено угодою про розподіл продукції.

Ліцензії, видаються Міністерством економіки України, а також у межах наданих ним повноважень - відповідним республіканським органом Автономної Республіки Крим, структурним підрозділом обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Ліцензування операцій по переміщенню валютних коштів між суб'єк­тами зовнішньоекономічної діяльності з метою інвестицій або надан­ня кредитів здійснюється Національним банком України.

Інформація про перелік товарів або країн, що підпадають під ре­жим ліцензування і квотування, із зазначенням виду ліцензії або квоти по кожному товару (або по кожній групі товарів) повинна бути доведена до відома суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності не менш як за 60 днів до дати запровадження режиму ліцензування (квотування) шляхом опуб­лікування її в офіційних загальнодоступних засобах інформації України, а також негайно доводитись до відома органів державного митного кон­тролю України.

Ліцензії видаються на підставі заявок суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, складених згідно з формою, яка затверджується і публікуєть­ся Міністерством економіки України

Заявка на ліцензію повинна мати такі реквізити: номер заявки, офіцій­не найменування суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності та номер свідоцтва учасника зовнішньоекономічної діяльності, найменування та код товару, виготовлювач, споживач товару, шифр та назву кра­їни, у яку товар експортується або з якої він імпор­тується, строк дії, кількість або вартість товару (в разі квотування екс­порту видачі відкритої інд